امروز : 26 تیر 1403
معاونت بهداشتی شبکه
دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی کاشان

معرفی بهداشت حرفه ای

بهداشت حرفه ای عبارتست از علم و فن پیشگیری از بیماری های ناشی از کار و ارتقای سطح سلامتی افراد شاغل از طریق کنترل عوامل زیان آور محیط کار.

بهداشت حرفه ای از جمله باارزشترین دارائیهای افراد جوامع و کشورهاست که بعنوان یک استراتژی با اهمیت نه تنها سلامتی شاغلین را در نظر می گیرد بلکه تاثیر مثبت و قابل ملاحظه ای در بهره وری و کیفیت محصولات، انگیزش کار، رضایت شغلی وکیفیت کل زندگی افراد جامعه دارد.

بهداشت حرفه ای به تعریف سازمان بین المللی کار ILO سازمان جهانی بهداشت

 • ارتقاء و حفظ بالاترین درجه از سلامت جسمی، روحی و اجتماعی شاغلین در کلیه مشاغل

• مراقبت از شاغلینی که سلامت آنان در معرض خطرات ناشی از شرایط کار است

 • مراقبت از شاغلینی که عوامل زیان آور، سلامت آنان را در محیط کار تهدید می کند.

اهداف بهداشت حرفه ای

ارتقاء و تامین عالی ترین درجه ممکن وضع جسمی، روانی و اجتماعی کارکنان همه مشاغل جلوگیری از بیماریها و حوادث شغلی انتخاب کارگر و یا کارمند برای محیط و شغلی که از لحاظ جسمی و روانی قدرت انجام آنرا دارد و یا بطور اختصار تطبیق کار با انسان

 تامین و ارتقاء بهداشت و سلامت جسمی، روانی و اجتماعی شاغلین

 پیشگیری از بیماری ها و حوادث ناشی از کار

 تطابق شرایط کار با انسان به منظور کاهش اثرات و ابزار کار بر سلامت انسان

 راه های دستیابی به اهداف بهداشت حرفه ای

کارگر قبل از استخدام معاینه شده تا متناسب با توانایی ها و وضعیت جسمی و سلامتی او به کار گمارده شود.

 شرایط کار و آزار های ناشی از آن بررسی و در صورت مخاطره آمیز بودن رفع یا کنترل گردد.

 تطبیق کار با کارگر و بالعکس به نحوی رعایت شود که از خستگی زودرس و حوادث جلوگیری شود.

 نظارت بر سرویس های بهداشتی در محیط کار بطور مستمر صورت گیرد.

 علل غیبت از کار بررسی و با رعایت اصول بهداشتی از تکرار آن جلوگیری شود.

 استفاده صحیح از وسایل حفاظت فردی به شاغلین آموزش داده شود.

 معاینات دوره ای (سالی یکبار) برای تعیین وضعیت سلامتی شاغلین انجام شود.