معرفی بیماری های واگیر
بیماریهای عفونی واگیر دار از قدیمی ترین دشمنان سلامت بشر هستند. همه گیری های بزرگ ایجاد شده توسط برخی از آن ها مانند وبا و آنفلوآنزا در قرن های گذشته خسارات سنگینی بر جامعه بشری وارد کرده است. علیرغم پیشرفت های شگرف علم پزشکی در زمینه های پیشگیری و درمان بیماریهای واگیر متاسفانه هنوز هم بیماریهای عفونی با قابلیت ایجاد اپیدمی به عنوان یک مشکل بهداشتی در سراسر جهان مطرح هستند.
مراقبت به معنی گردآوری منظم و مستمر داده ها و تجزیه و تحلیل آنها و سپس انتشار نتایج برای مدیران و سیاست گزاران جامعه پزشکی و کارکنان سیستم بهداشتی می باشد.
برای مدیریت صحیح کنترل بیماریهای واگیر اطلاعات جامع و به روز در خصوص آنها مورد نیاز است و ابزار تامین این اطلاعات نظام مراقبت بیماریها می باشد.
ارتقای سلامت در بر گیرنده سه فاکتور اساسی آموزش سلامت، حفاظت از سلامت و پیشگیری از بیماری می باشد که بدون برنامه ریزی موزون، هماهنگ، همزمان و برابر برای هر یک از موارد ارتقای سلامت در سطح جامعه با مشکلات اساسی مواجه خواهد بود.
واحد پیشگیری و مبارزه با بیماریها بعنوان یکی از واحدهای تخصصی مرکز بهداشت می باشد که مسئولیت پیشگیری و کنترل بیماریها در سطح شهرستان را عهده دار می باشد و در زمینه چگونگی الگوی توزیع بیماریهای شایع از نظر اتیولوژی، توزیع مکانی، زمانی و بخصوص بار بیماری ( Burden of Disease ) و عوامل موثر بر آن بررسی و مطالعه نموده، تا بتواند بعنوان عضوی از پیکر مرکز بهداشت، هماهنگ و همپا با سایر اعضاء و بخشهای موثر با بهره گیری از توان تخصصی خود در تحقق اهداف بهداشتی کشور به نحو شایسته ایفای نقش کند.
اهداف کلی: حفظ و ارتقاء سلامت جمعیت تحت پوشش از طریق پیشگیری اولیه با کاهش بروز و شیوع بیماریهای واگیر و غیر واگیر، پیشگیری ثانویه با کاهش عوارض، معلولیت و ناتوانی ناشی از بیماریهای واگیر و غیر واگیر، پیشگیری ثالثیه با کاهش موارد مرگ و میر ناشی از بیماریهای واگیر و غیر واگیر
اهداف اختصاصی: کنترل، حذف و ریشه کنی بیماریهای مختلف واگیر و غیر واگیر برحسب ماهیت و ویژگیهای اختصاصی هر یک از این بیماریها