بیماریهای قابل انتقال بین انسان و حیوان
بیماری هاری
بیماری هاری یکی از بیماریهای مشترک بین حیوان وانسان است که اهمیت این بیماری ،در میزان کشندگی 100% آن می باشد .
- روند سالانه موارد حیوان گزیدگی در ایران بیش از( 85%) از طریق سگ (خانگی –گله ) اتفاق می افتد.
در سال 97 تعداد 440 مورد حیوان گزیدگی گزارش گردید.
توصیه ها:
1- شستشوی فوری زخم با آب وصابون پس از گزش بمدت 20-15 دقیقه
2- مراجعه فوری پس از هر گونه حیوان گزیدگی به مرکز درمان پیشگیری هاری شهرستان (واقع در مرکز بهداشتی درمانی گلابچی )
3- تـزریق واکسن و سرم ضدهـاری وتـوام طبق دستورالعمل کشوری (چهار تزریق در سه نوبت در روزهای 0-7-21 ) و همچنین درمان زخم با آنتی بیوتیک با نسخه پزشک
4- جلوگیری از تماس سگهای خانگی با سگهای ولگرد
5- عدم تحریک سگها توسط کودکان ونوجوانان
بیماری تب مالت:
- بیماری تب مالت ازجمله بیماریهای مهم قابل انتقال بین حیوان و انسان می باشد که خسارات اقتصادی از طریق سقط جنین ، نازایی ، عدم باروری ، کاهش شیر و.... در برخی موارد سبب مرگ حیوان و عوارض جانبی نیز میگردد.
- انسان نیز از طریق تماس مستقیم با دام وفراورده های دامی، خوردن فرآورده های لبنی آلوده به این بیماری مبتلا می شود.
- این بیماری در دام غیر قابل درمان بوده و درمان آن در انسان بسیار طولانی وپر هزینه است .
در سال 97 تعداد 7 مورد از بیماری تب مالت گزارش گردید.
توصیه ها :
1- جدی گرفتن .آموزش ها از سوی مردم در خصوص عدم مصرف پنیر تازه بومی
2- جوشاندن شیر در صورتیکه امکان پاستوریزه نمودن آن فراهم نباشد
3- خودداری از مصرف شیرینی حاوی خامه غیر پاستوریزه
4- عدم مصرف بستنی غیرپاستوریزه (بستنی سنتی )
5- واکسیناسیون دامها تحت نظارت اداره دامپزشکی
*بستنی های سنتی قابلیت انتقال تب مالت را دارند :
باتوجه به مصرف بستنی های سنتی در شهرستان کاشان و حومه وگزارش مواردی ازآلودگی در بستنی های مذکور که در آنها خامه غیر پاستوریزه بکاررفته است ضروری است همشهریان محترم نسبت به این موضوع توجه نمایند . چرا که بستنی های تابستانه و شیر و خامه به کار رفته در آنها قابلیت انتقال تب مالت به انسان را دارند.
با توجه به فصل گرما و استفاده زیاد از بستنی های سنتی امکان ابتلای به تب مالت هم بیشتر می شود.
با توجه به اینکه باکتری تب مالت در خامه و بستنی از ماندگاری طولانی برخوردار است ، بستنی به عنوان یکی از منابع آلوده پنهان تب مالت به شمار می رود.
در فصل بهار و تابستان که در واقع فصل زایمان و شیردادن دامها است، احتمال همه گیری تب مالت هم بیشتر می شود.
بروسلوز یا همان تب مالت یکی از بیماری های مشترک بین انسان و دام است که به صورت حاد یا مزمن عارض می شود.
این بیماری در حیوانات باعث ایجاد مشکل در دستگاه تناسلی و ادراری , و در انسان هم معمولا باعث تب، تعریق، ضعف و بی حالی و کاهش وزن می شود.
تب مالت انسانی بازتاب مستقیم تب مالت دامی است و کنترل نکردن آن در دام در واقع کنترل و پیشگیری از این بیماری را در انسان سخت تر می کند. باکتری تب مالت قدرت تهاجمی زیادی دارد و قابلیت نفوذ به پرده های مخاطی دهان، حلق، بینی، مخاط ملتحمه چشم و ریه ها را دارا می باشد.
بیماری سالک (نوع جلدی)
- شهرستان آران و بیدگل بواسطه نزدیکی با مکان های تاغ زار و کویری و دارا بودن آب و هوای گرم و خشک در نیمه اول و سرد و خشک در نیمه دوم سال ، زیستگاه مناسبی جهت موشهای صحرایی و پشه خاکی ها شده و شیوع بیماری سالک را موجب می گردد.
در سال 97 تعداد 458 مورد از بیماری سالک گزارش گردید.
توصیهها
1- جدی گرفتن آموزشها از طرف مردم و رعایت اقدامات پیشگیری کننده
2- دفع مستمر و بهداشتی زباله و فضولات حیوانی و عدم تلنبار مصالح ساختمانی یا زباله
3- نصب توری جلو دربهای ورودی و پنجرهها
4- ترمیم شکاف و درزهای دیوارها در مناطق مسکونی
5- اجتناب از رفتن به مناطق آلوده بیماری سالک
6- تخریب و تسطیح اماکن مخروبه
7- جدا سازی آغل حیوانات اهلی از خانههای مسکونی و بهسازی کف ، دیوار و سقف محل نگهداری دام.
8- هنگام خوابیدن در فضای آزاد از پشه بند معمولی با سوراخهای ریز یا آغشته به سم حشره کش استفاده کنید.
9- -استفاده از قلم دافع حشرات در ساعات فعالیت پشه خاکی (غروب آفتاب )
تب کریمه کنگو چیست؟
آیا میدانید بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو از طریق نیش کنه آلوده و تماس انسان با خون و لاشه حیوان آلوده ،منتقل میگردد.
· تعریف بیماری:تب خونریزی دهنده کریمه کنگو یک بیماری ویروسی است که برای انسان بیش از 50% مرگ و میر دارد.
علائم بیماری شامل: تب ناگهانی و شدید ، ضعف ، سردرد ، درد شدید در ناحیه پشت و کمر و بی اشتهایی که ممکن است در موارد شدید و مرگبار ، خونریزی از لثه ، بینی ، ریهها ، روده و رحم اتفاق بیافتد.
در سال 97 تعداد یک مورد مشکوک از بیماری تب کریمه کنگو گزارش گردید.
در راستای پیشگیری از بیماری توصیههای ذیل لازم و ضروری است:
1- از مصرف جگر خام و نیم پخته جداً خودداری نمایید.
2- گوشت مورد مصرف خود را با تأیید دامپزشکی تهیه و طبخ نمایید.
3- از کشتار دام در معابر عمومی و انظار مردم و در مراسمها (ورود حجاج و زائرین عتبات عالیات) جداً خودداری کنید.
4- از تماس با لاشه ، خون و ترشحات دام بپرهیزید.
5- افراد در معرض خطر ( قصاب ، سلاخ و ...) در هنگام ذبح باید از وسایل حفاظت فردی استفاده نمایند و در کشتار دقت کافی نموده ، از تماس با خون و ترشحات دام پرهیز نمایند.
6- بهسازی محلهای نگهداری محل دام انجام گردد.
7- در صورت برخورد با علائم بیماری ، سریعاً به نزدیکترین مرکز بهداشتی درمانی محل سکونت خود مراجعه نموده تا اقدامات درمانی به عمل آید.